Sambal Udang Petai |
Bahan-bahannya:
1/2 kg udang sederhana (dibersihkan)
2 papan petai ( di hiris kecil bersama dengan kulit dan rebus seketika)
sedikit asam jawa (saya guna asam jawa adabi-lebih senang)
3 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk perasa (jika suka)
2 biji bawang besar dihiris bulat
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis.
Bahan-bahan untuk dikisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5 senduk cili kering kisar
1 inci belacan
Penyediaannya:
- Panaskan minyak di dalam periuk/kuali. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar. Tutup periuk dan masak sehingga pes cili terbit minyak (naik minyak)
- Masukkan asam jawa dan kacau rata.
- Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa
- Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
- Masukkan udang dan biarkan di atas dapur sehingga masak.
- Akhir sekali masukkan petai dan bawang besar yang telah dihiris bulat. Biarkan ia mendidih sekali lagi selama 1 minit. (Jangan masak sehingga petai dan bawang besar layu).
- Apabila sudah masak, hidangkan dengan nasi panas.
boleyh la bwk g ofis
ReplyDeleteBisa di atur.. tapi kena sediakan bahan2 dan yang penting sekali > dapur..
ReplyDelete