April 04, 2013

Sambal Udang Petai


Sambal Udang Petai

Bahan-bahannya:
1/2 kg udang sederhana (dibersihkan)

2 papan petai ( di hiris kecil bersama dengan kulit dan rebus seketika)
sedikit asam jawa (saya guna asam jawa adabi-lebih senang)
3 sudu kecil gula 

1 sudu kecil serbuk perasa (jika suka)
2 biji bawang besar dihiris bulat
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis.
 

Bahan-bahan untuk dikisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
5 senduk cili kering kisar
1 inci belacan
 

Penyediaannya:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk/kuali.  Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar.  Tutup periuk dan masak sehingga pes cili terbit minyak (naik minyak)
  2. Masukkan asam jawa dan kacau rata.
  3. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa
  4. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
  5. Masukkan udang dan biarkan di atas dapur sehingga masak.
  6. Akhir sekali masukkan petai dan bawang besar yang telah dihiris bulat.  Biarkan ia mendidih sekali lagi selama 1 minit.  (Jangan masak sehingga petai dan bawang besar layu).
  7. Apabila sudah masak, hidangkan dengan nasi panas.


2 comments: